Ce este un cod de bare?

Un cod de bare este o modalitate de a codifica informațiile într-un model vizual pe care un dispozitiv electronic îl poate citi. Combinația dintre barele (elementele) alb-negru reprezintă caractere diferite de text care urmează un algoritm pentru acel tip de cod de bare. Dacă schimbați spațiile elementelor obțineți text diferit. Un scaner pentru coduri de bare citește acest model de alb-negru, care este apoi transformat într-o linie de text pe care computerul o descifrează.

Structura codurilor de bare:

Fiecare cifră dintr-un cod de bare este reprezentată de șapte blocuri verticale de dimensiuni egale. Acestea sunt colorate fie în negru, fie în alb, pentru a reprezenta numerele zecimale 0-9. Fiecare bloc a fost proiectat astfel încât, chiar dacă îl schimbați cu susul în jos, nu poate fi confundat cu altul. Fiecare cifră de la 0 la 9 este redată prin aceste combinații după cum urmează:

Majoritatea produselor poartă un cod de bare simplu, cunoscut sub numele de UPC (universal product code) - o linie de dungi verticale cu un set de numere imprimate sub ea (astfel încât cineva poate tasta manual numărul de produs, dacă codul de bare este greșit imprimat sau deteriorat, iar cititorul nu va scana automat codurile de bare).

Industrii de utilizare:

Astăzi, codurile de bare sunt aproape peste tot și sunt folosite pentru identificare produselor în aproape toate domeniile de afaceri. Atunci când tehnologia codurilor de bare este utilizată în procesele de afaceri, proceduri de automatizate pentru a crește productivitatea și a reduce erorile umane. Codurile de bare trebuie folosite ori de câte ori este nevoie să identificați cu precizie sau să urmăriți ceva. Codurile de bare sunt folosite în general pentru a urmări inventarul, dar există multe posibilități și modalități de a le utiliza: la organizarea evenimentelor, agenții de publicitate, producerea alimentelor, artă, logistică, etc.

Tipologia codurilor de bare:

Un cod 1D (liniar) este codul de bare cel mai cunoscut. Există mai multe versiuni ale codurilor 1D și unele codifică numai numere, în timp ce altele pot codifica orice caracter al tastaturii. Toate informațiile din cod sunt organizate orizontal de la stânga la dreapta. Aceste tipuri de coduri pot fi citite de orice scaner pentru coduri de bare. Codurile de bare 2D sunt un pic mai complexe deoarece organizează informațiile verticale și orizontale. Acest lucru permite codurilor 2D să dețină mult mai multe informații și să fie mai compacte.

Cele mai utilizate coduri de bare în Europa sunt EAN13. Codurile Asociației Europene de Numerotare a Articolelor (EAN) constau din 13 cifre.

  1. Primele 2 (3) cifre reprezintă codul țării producătoare (Moldova - 484, Ucraina - 482, Germania - 400-440, Spania - 84, Rusia - 460-469).
  2. Următoarele cinci cifre (3-5 sau 3-7) - codul producătorului atribuiete de autoritățile naționale a țării producătoare.
  3. Următoarele cinci (6-7 sau 8-12) - codul produsului atribuit de producător sau vânzător individual sub forma unui număr de înregistrare în cadrul întreprinderii dumneavoastră. În aceste cifre, producătorul poate codifica: nume, clasă, articol, culoare, masă, dimensiune etc.
  4. Ultima cifră - de verificare, este un număr de comandă destinat citirii codului de bare de către scaner folosind algoritmul EAN. Numărul de verificare se găsește într-o anumită operație aritmetică.

UPC conține 12 cifre și reprezintă varianta veche a codului european EAN-13 cu 13 cifre. Codurile UPC sunt ușor convertite în EAN-13 (dar nu invers). Acest lucru se realizează printr-un mod simplu - prin adăugarea celei de-a treisprezecea cifre. Astfel, a fost asigurată compatibilitatea codurilor americane în Europa, fără retipărirea etichetelor sau ambalarea produselor. Codul este format din 2 grupe de cifre, 6 cifre în fiecare grup - stânga și dreapta.

Câte caractere se pot potrivi într-un cod de bare?

Codurile de bare 1D pot avea 20-25 de caractere, în timp ce codurile 2D până la 2000 de caractere. Principala preocupare este că, pe măsură ce creșteți cantitatea de informații din codul de bare, cu atât va deveni mai mare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul codurilor de bare 1D.

Din 2006 Melitax-Grup importă și distribuie pe piața Republicii Moldova echipament și consumabile pentru coduri de bare: imprimante de etichete, scanere coduri de bare, riboane, etichete și software specializat în generarea, tipărirea și gestionarea codurilor de bare.

Pentru mai multe detalii despre coduri de bare, contactați-ne la numărul de telefon 022 90 90 50.